<-go back


Blog 6: Vroeger versus nu

Alles kan snel, moet snel en lijkt tegenwoordig zo voor het oprapen te liggen. Maar is het tegenwoordig ook allemaal veel beter dan vroeger?

Waar leerlingen van tegenwoordig hun tabs, akkoorden en teksten zo van het internet plukken en er vaak blindelings vanuit gaan dat dit ook allemaal klopt, ging het een aantal jaren geleden anders want die mogelijkheid was er simpelweg niet. Je moest er voor op pad, naar de bibliotheek of boekenzaak of zelf de songs gaan uitzoeken. Maar dan moest je wel de song hebben op LP, cassettebandje of later op cd. Ikzelf zat vaak aan de radio gekluisterd te wachten tot de betreffende song voorbij kwam zodat ik deze op cassettebandje kon opnemen om vervolgens de akkoorden, melodie en tekst uit te zoeken en deze uit te werken. Ik heb veel met de hand uitgewerkt want in eerste instantie had ik nog geen notatiesoftware. Ondanks dat dit een tijdrovende bezigheid was, heb ik er veel van geleerd.
Een streamingdienst als Spotify of Youtube is wel een hele handige ontwikkeling en notatiesoftware programma’s als Sibelius voor het uitwerken van songs ook. Maar het uitzoeken van songs doe ik nog steeds zelf want daar leer je van en wat er op internet staat klopt vaak niet.

Bandrepetities en -lessen zijn tegenwoordig makkelijk op te nemen. Met bijvoorbeeld een mp3 recorder kun je een behoorlijke kwaliteit geluidsopname maken waarop gespeelde songs goed terug te horen zijn wat voor leerlingen en/of bandleden leerzaam studiemateriaal is.

Een paar jaar terug sjouwde ik nog mijn zware mappen mee naar de muzieklessen. Tegenwoordig neem ik een mapje mee met het hoognodige en verder neem ik mijn tablet mee waar alles als .pdf op staat zodat ik alles bij de hand heb. Met daarnaast te gekke apps die handig zijn voor lessen zoals een metronoom, drumcomputer, sequencer, camera. Wat een verbetering en een te gekke, handige ontwikkeling!

Dit zijn zo voor mij enkele te gekke hulpmiddelen… MAAR om jezelf te blijven ontwikkelen, daar moet je wel zelf wat voor willen doen. Daar kunnen deze hulpmiddelen echt niet tegenop.


<-go back