Hieronder enkele handige tools die ik zelf regelmatig gebruik om het studeren makkelijker en leuker te maken en om songs uit te werken en uit te zoeken.


DM1 (apple app)

Met deze app kun je kiezen uit verschillende drummachines / drumstellen en zelf je grooves 'intoetsen'. Dat is weer net anders studeren dan met een 'standaard metronoom'.

Tempo (apple app)
Dit is een metronoom met meerdere functies. Zo kun je naast uiteraard het tempo invoeren, verschillende maatsoorten invoeren, een lijst van songs aanmaken met de desbetreffende BPM's (handig voor bandrepetities), aangeven waar je de puls wilt horen; op iedere tel of in achtsen of alleen op tel 2 en 4 of... Dit maakt het studeren een stuk leuker en uitdagender.

BFD3 (FXpansion)
Dit is drumsoftware met realistische drumsounds en grooves. Deze software is los te gebruiken, als standalone, en met opname software (DAW) zoals Cubase. Je kunt ook je eigen grooves maken en uitbreiden met kits en groove packs. Om hierop mee te spelen, is toch net wat lekkerder dan met een clicktrack van een metronoom. En het werkt inspirerend om songs mee te schrijven en uit te werken.

Groove Agent (Steinberg)
Dit is drumsoftware met realistische drumsounds, grooves en sampler. De kwaliteit van de realistische drums vind ik wel wat minder dan bij die van BFD3 maar de edrums klinken er weer beter op. Deze software is los te gebruiken, als standalone, en met opname software (DAW) zoals Cubase. Je kunt je eigen grooves en samples maken en uitbreiden met kits en groove packs. Deze software is geintegreerd in Cubase en werkt eenvoudig, zeker in combinatie met 'Beat Designer'. Om hierop mee te spelen, is toch net wat lekkerder dan met een clicktrack van een metronoom. En het werkt inspirerend om songs mee te schrijven en uit te werken.

iReal Pro (apple app)
Deze app gebruik ik met name om op te studeren en ook wel tijdens de keyboardlessen zodat leerlingen mee kunnen spelen met een schema en erover kunnen leren improviseren.
Het is een handige, overzichtelijke app waarin je tal van songs kunt uploaden (zowel popsongs als realbook songs), instrumenten aan en uit kunt zetten, zelf een begeleidende muziekstijl
kunt selecteren, het tempo en de toonsoort kunt ingeven en waarmee je je eigen akkoordenschema's kunt maken.


Cubase (Steinberg)

Dit is DAW software. Ik heb al vanaf mijn eerste computer, een Atari, gewerkt met Cubase en vind het prettig werken. Het is vrij overzichtelijke opnamesoftware. Je kunt er ontzettend veel mee, ook in combinatie met andere software en plugins.

Garageband (apple app)
Dit is DAW software maar dan een compacte versie (max 8 tracks opnemen) met toch wel veel mogelijkheden. Je kunt het gebruiken om je eigen songs mee uit te werken of om jezelf (live) op te nemen of om je leerlingen mee op te laten nemen. Zet bij dit laatste de MIDI Sync uit zodat ze ook kunnen 'zien' waar ze mogelijk verkeerd hebben getimed;). Zeer leerzaam! Wel heb je een midikabel nodig e/o een audioconverter, afhankelijk van wat jij ermee wilt doen.

Portable (mp3)-Recorder
Voor mij is dit een erg handige tool. Er zit een goede microfoon op en extra functies (die ik overigens niet gebruik). In een handomdraai neem je je lessen, bandrepetities en optredens op en mail je dit door naar je leerlingen e/o bandleden of gebruik je dit zelf om terug te luisteren en ervan te leren of om erop mee te repeteren.

Wavelab elements
Dit is audiobewerkingssoftware. Ik gebruik maar een klein deel van deze software, dit is dan ook de compacte versie van Wavelab.
Ik gebruik het om:
1. Songs te vertragen (time stretching) en ze vervolgens op dit tempo uit te werken en/of hierop mee te studeren voor als het nog te snel gaat
2. Songs te transponeren (pitch shifting)
3. Band(les)opnames te uploaden, bewerken (knippen/plakken/normalizeren) en saven als .mp3
4. Studeren d.m.v. loops te maken (een deel van de song selecteren en laten loopen al dan niet vertraagd)

Sibelius
Deze notatiesoftware gebruik ik om vormschema's en songpartijen uit te werken.

Word (Microsoft)
Eenvoudige vormschema's werk ik hierop uit om een duidelijk, overzichtelijk beeld van een song te krijgen in een oogopslag.

Dropbox
Een handige tool om overal je songs en lesmateriaal bij de hand te hebben. Ik save mijn bestanden als .pdf en zorg dat ze ook offline te zien zijn.

Spotify
Handig om zoveel muziek binnen handbereik te hebben, om je eigen songlijsten aan te maken en de suggestisch te beluisteren waar Spotify mee komt.
Zo ontdek je op een vrij eenvoudige manier nieuwe muziek.

<- terug