Je eigen song - vervolg

Ik herinner me nog dat ik naar de bibliotheek ging om een boek te lenen over het componeren van muziek want ik wilde weten hoe ik dit het beste kon aanpakken. Het boek was in t Engels en ging over computers en muziek en was veel te ingewikkeld voor mij. Het leek wel natuurkunde! Maar door dit boek ben ik wel zelf gaan bedenken hoe ik een song zou kunnen schrijven.

Op een zekere dag startte ik mijn synthesizer op, een Roland JV30 weet ik nog. Ik speelde wat akkoorden met een deuntje dat werd gebombardeerd tot intro, met een rhodes achtige sound. Dat klonk lekker alternatief vond ik toen. Die sfeer/sound was mijn uitgangspunt voor het schrijven van mijn eerste song. Er volgde een melodielijn en daarna een tekst. Vervolgens ging ik aan de slag om de song te arrangeren in Cubase op mijn Atari computer zodat ik wist hoe het met een band zou kunnen klinken. Een nieuwe wereld was geopend, die van het componeren en arrangeren van mijn eigen songs. Wat een verslaving!

Je kunt op verschillende manieren starten je eigen song te schrijven. Bijvoorbeeld vanuit een tekst (idee), een melodie, harmonie (akkoorden) of groove. Veel mensen hebben een voorkeur. Mijn ervaring is dat het goed is om af en toe uit je comfortzone te stappen en vanuit een andere invalshoek te starten met schrijven. Natuurlijk kom je met 3 akkoorden een heel eind, er zijn vele songs op geschreven en je verplaatst je capo op je gitaar of drukt je transpose knop in op je keyboard en je zit in een andere toonsoort. Maar op een gegeven moment gaan je 3 akkoorden toch wel vervelen. Je bent de hele kwintencirkel al rond geweest, je songs lijken ook wel heel erg veel op elkaar en op die van je grote voorbeelden en je weet eigenlijk niet wat je aan het doen bent. Wat nu?

Bij schrijven is het eigenlijk hetzelfde als bij schilderen. Hoe meer kleuren je tot je beschikking hebt op je palet, des te meer mogelijkheden je hebt. Echter, dit betekent niet dat als je alle kleuren tot je beschikking hebt, je ineens de mooiste songs schrijft. Je moet er wel gevoel voor hebben en dat kunnen ontwikkelen en dat gaat de een wat makkelijker af dan de ander. Wat je zelf kunt doen is je kleurenpalet uitbreiden en gaan experimenteren, oefenen. Ga dus aan de slag met je akkoordenkennis, theoretische kennis en je instrument skills uit te breiden en blijf regelmatig oefenen. Het luisteren naar verschillende muziek en het analyseren ervan is ook een goede leerschool en zeker aan te raden. Wat gebeurt er in andere liedjes die jij zo mooi vindt?

Zorg er in ieder geval voor dat wat jij wilt vertellen in een song overeind blijft staan en dat wat je erbij verzint aan akkoorden, melodie en arrangement je verhaal alleen maar versterkt. En als dan alles klopt, zul je verwonderlijk staan te kijken van wat jij hebt gecreëerd: je eigen song!