Iedereen zit vol met verhalen.
Wat heb jij te vertellen?
Vertel het met een lied, zeg het met muziek.

Songwriting les

Of je nu een ervaren songwriter bent of een absolute beginner, ik help je graag verder op weg!
Jij staat in mijn lespraktijk centraal. Jij bepaalt je leerdoelen en samen stippelen we een plan uit en werken we op jouw tempo aan je doelen. Afhankelijk van jouw leerdoelen ga je aan de hand van verschillende opdrachten en oefeningen je skills uitbreiden zodat jouw verhaal een song gaat worden.

Denk aan woordgebruik, zinsopbouw, akkoorden, melodie, het ritme van je woorden, de groove, het tempo, dynamiek en de invulling van je instrument aangevuld met eventuele andere instrumenten (arrangement).

Er zijn tal van mogelijkheden maar laten we starten bij de basis: tekst, melodie en akkoorden. Wat wil jij vertellen en hoe wil je dat dat overkomt?

Een akkoordinstrument kunnen bespelen zodat je je eigen akkoordenschema’s kunt maken is handig en theoretische kennis ook maar dit kan ook geleerd worden tijdens de les.

Wil je als songwriter feedback op je songs of je meer verdiepen en verbreden zodat je schrijf skills doorgroeien, dan is dat ook mogelijk.

Leerlingen die alleen instrumentale songs willen leren schrijven, zijn uiteraard ook welkom.

Het is mogelijk om jouw song(s) op te nemen tijdens de les (audiorecorder/Cubase) of om te leren hoe jij dit zelf kunt doen.

Songwriting - mijn ervaring

Het schrijven van songs en muziek vind ik heerlijk om te doen. Schrijven is, net zoals muziek maken, een heerlijke uitlaatklep voor me. Het verwondert me wat eruit kan komen.
Het is iets heel persoonlijks, het zijn mijn verhaaltjes. De ene keer is het een song met tekst, een andere keer iets instrumentaals.
De juiste sfeer neerzetten en de luisteraar meenemen in mijn verhaal, vind ik het belangrijkste als songwriter.

Nieuwsgierig hoe je e.e.a. kunt aanpakken? Op mijn YouTube kanaal vind je diverse korte opdrachten en tips hoe je een song kunt schrijven.

Daarnaast ben je welkom in mijn lespraktijk om songwriting lessen af te nemen.

Zelf je opnames maken

Tegenwoordig is het vrij eenvoudig om eigen opnames te maken van je songs. Dit kan bij wijze van spreken al met een mobieltje, een (mobiele) opname recorder of via een computer met DAW software om zo maar wat mogelijkheden op te noemen. Je songs en ideeën vastleggen is altijd handig, ook voor op een later moment. Wie weet wat daar nog allemaal uit kan gaan komen! Een opname liegt nooit. Luister terug of je song nog verbetering nodig heeft qua opname (spel/zang) of qua vorm, dynamiek, akkoorden, tekst etc.

Daarnaast kan opname software ook dienen als tool voor het schrijven van je muziek. Je kunt hiermee stapje voor stapje je song opbouwen. Dit is een andere manier en mogelijkheid om songs te schrijven. Hoe klinkt je song bijvoorbeeld met een beat eronder en met andere instrumenten? Dat is een eerste leuke, leerzame stap om te maken als songwriter om vervolgens, voor de liefhebbers, tot kwalitatief goede opnames te komen zodat je je eigen demo’s kunt opnemen die van goede kwaliteit zijn.

Mijn songs en composities neem ik op met Cubase. Er komt ontzettend veel bij kijken om goede opnames te kunnen maken. Denk aan de sound van je instrument(en), het gebruik van microfoon(s) en de positie hiervan, je instrument vaardigheden, de ruimte waarin je opneemt.  Je leert om nog kritischer te luisteren en te zijn voor wat betreft het inspelen en inzingen. Je hoort namelijk alles op een opname. Hoe beter je je voorbereid en hoe beter je opnames zijn, des te minder je hoeft te sleutelen aan je opname tracks voordat je het mix proces in gaat.

Het mix proces vraagt ook om kritische oren. Je wilt immers dat al je opgenomen tracks en instrumentenpartijen goed te horen zijn, elkaar aanvullen en als puzzelstukjes in elkaar vallen i.p.v. dat ze concurreren met elkaar.

Oefening opnameproces

Een goede oefening om op te leren nemen naast je eigen materiaal is om covers op te gaan nemen en deze proberen te benaderen qua sound. Je leert tevens ook hoe een cover is opgebouwd, welke partijen er zijn en wat voor mogelijkheden dit biedt voor jouw eigen song(s). Zo verzamel je een hoop nieuwe ideeën.

Een andere oefening is om covers te gaan bewerken en deze op te nemen en te mixen. Hoe zou een cover binnen jouw repertoire passen? Zo ben je op een andere creatieve manier bezig met muziek.

Opnemen en mixen vraagt veel oefening en is een tijdrovend proces maar als je hier eenmaal in duikt, wil je er niet meer weg! Ik help je graag hierbij zodat ook jij je kunt laten verwonderen door je eigen creaties.

Durf jij hierin te duiken?

Op mijn YouTube kanaal vind je diverse korte filmpjes die ik heb gemaakt met songwriting opdrachten.
Daag jezelf uit en ga aan de slag!

Hieronder vind je één van de songwriting opdrachten: melodie & motieven.

Ik heb diverse korte tutorials gemaakt over de meest voorkomende vragen over muziektheorie inclusief hoe je als band leadsheets kunt maken zodat je deze effectief kunt gebruiken tijdens lessen en repetities.

   Hieronder vind je één van de tutorials: de kwintencirkel voor majeur toonladders.

Op maat gemaakte les(sen)

Heb je vragen over wat er voor jou mogelijk is qua lessen en lesduur?
Vraag naar de mogelijkheden voor op maat gemaakte lessen.

Tarieven

Algemeen

  • Starten wanneer dat jou uitkomt
  • Niet vastzitten aan een jaartraject
  • Losse lessen of lespakket 
  • Lessen zijn 24 uur vooraf kosteloos te verzetten
  • Geen inschrijfkosten
  • De factuur is vrijgesteld van OB o.g.v. artikel 25 Wet OB

Songwriting 
Losse les

30 minuten:

€50,-

45 minuten:

€65,-

60 minuten:

€75,-

Songwriting 
5 lessen bundel

30 minuten:

€225,-

45 minuten:

€300,-

60 minuten:

€350,-

Les(sen) op maat

Vraag naar de mogelijkheden en meld je vervolgens aan