Vroeger versus nu - vervolg

Waar leerlingen van tegenwoordig hun tabs, akkoorden en teksten zo van het internet plukken en er vaak blindelings vanuit gaan dat dit ook allemaal klopt, ging het een aantal jaren geleden anders want die mogelijkheid was er simpelweg niet. Je moest er voor op pad, naar de bibliotheek, bladmuziekwinkel of zelf de songs gaan uitzoeken. Maar dan moest je wel de song hebben op LP, cassettebandje of later op cd.

Ikzelf zat vaak aan de radio gekluisterd te wachten tot de betreffende song voorbij kwam zodat ik deze op cassettebandje kon opnemen. Vervolgens ging ik al luisterend met mijn walkman op de song uitzoeken aan mijn keyboard (tekst, melodie en akkoorden). Ik heb veel met de hand uitgewerkt want in eerste instantie had ik nog geen notatiesoftware. Ondanks dat dit een tijdrovende bezigheid was, heb ik er veel van geleerd. Dat is dan ook zeker aan te raden om te doen.

Een streamingdienst als Spotify of YouTube is wel een hele handige ontwikkeling en notatiesoftware voor het uitwerken van songs ook. Het uitzoeken van songs doe ik nog steeds zelf want daar leer ik nog altijd van en ik onthoud veel sneller hoe de song in elkaar zit omdat ik er al goed naar heb geluisterd.

Bandrepetities en -lessen zijn tegenwoordig makkelijk op te nemen. Met bijvoorbeeld een mp3-recorder kun je een behoorlijke kwaliteit geluidsopname maken waarop gespeelde songs goed terug te horen zijn wat voor leerlingen en/of bandleden leerzaam studiemateriaal is. Maar met een mobiele telefoon kan dit natuurlijk ook.

Een paar jaar terug sjouwde ik nog mijn zware mappen mee naar de muzieklessen. Tegenwoordig neem ik een mapje mee met het hoognodige en verder neem ik mijn tablet mee waar alles als .pdf op staat in dropbox zodat ik alles bij de hand heb. Daarnaast zijn er te gekke apps die handig zijn voor lessen zoals een metronoom, drumcomputer, sequencer, decibelmeter en camera.

Dit zijn zo voor mij enkele te gekke hulpmiddelen… MAAR om jezelf te blijven ontwikkelen, moet je daar wel zelf wat voor willen doen. Daar kunnen deze hulpmiddelen echt niet tegenop.