Wees zuinig op je gehoor - vervolg

Ik adviseer om tijdens bandrepetities altijd gehoorbescherming te dragen en om daarnaast niet te hard te spelen. Zorg dat je elkaar goed hoort op een aangenaam volume. Er zijn mogelijk ook bandleden die geen gehoorbescherming willen gebruiken en ook zij willen geen gehoorbeschadiging oplopen.  Houd dus rekening met elkaar. Gehoorbescherming kun je ook gebruiken voor concertbezoeken, stapavonden of waar dan ook waar het geluid vrij hard staat en belastend is voor je oren.

Spreek tijdens bandrepetities af met je bandleden dat er pas geluid mag worden gemaakt als iedereen de gehoorbescherming in heeft. Ga daarnaast (ook voor degenen zonder gehoorbescherming) snel je instrumenten aansluiten, stemmen en afstellen en voorzien van de juiste sounds zonder dat er door elkaar heen wordt gerepeteerd want dat kan ook erg belastend zijn voor je oren. 

Houd de speeltijd om te spelen. Luister naar elkaar bij onderbrekingen en kort overleg en ga er niet met je instrument doorheen pielen. Want ook dat vraagt veel van je oren. Op deze manier ga je effectiever met je repetitietijd om en krijgen je oren tussendoor even rust.

Durf aan te geven als het qua volume te hard gaat en ook als je merkt dat bijvoorbeeld de vocalist zich moet overschreeuwen om boven het band geweld uit te komen. En geniet vooral van het met elkaar spelen en van elkaar leren.